Trädgårdstomten

Så, min köksträdgård. Eller, just nu är det väl mer ett trädgårdsland än en hel köksträdgård – men det får duga. Min vision är att ha en ganska stor yta där jag kan odla lite allt möjligt och där jag kan blanda både ätbart och vackert. Som jag redan skrivit så blev det inte som jag tänkt eftersom att jag knappast trodde att jag skulle få arbeta så mycket som jag nu gjort. Jag hade ju tänkt att arbeta i trädgården under dagarna och kanske få något pass på jobbet lite då och då – men så blev det ju inte riktigt. Sen är jag en “allt eller inget”-person. Får jag inte som jag vill på en gång så skiter jag oftast helt i projektet. Det är väl en egenskap som jag är mindre nöjd med, men dessvärre en som styr ganska mycket i mitt liv. Anyhoo, när jag insåg att jag antingen fick minska på den tilltänkta odlingsytan eller lägga ner helt, så valde jag att minska på ytan.

Tanken är ändå att jag under sommaren/hösten ska fortsätta “bygga ut” köksträdgården så att den står klar inför nästa säsong. Därför ser den nuvarande versionen ut som ett fuskbygge. Men det gör, som tur är, inte att odlingsglädjen avtar.

I marken finns tonvis med stenar och då jag bara bygger provisoriskt, så blir det varken snyggt eller rakt och detta gör att jag troligtvis “river” allt när säsongen är över. Jag vill ju ha ett gäng olika odlingsbäddar så att jag kan tillämpa växelodling/växelbruk så småningom. (Man skiftar odlingsplats för olika grödor från år till år. Detta gör att samma gröda inte sätts på samma plats förrän minst fyra år senare.)

20150606_140649

Just nu ser min “trädgård” ut som på bilden ovan, förutom att den påbörjade bädden är klar och sen har jag även släpat dit ett skelett från ett släpkärrekapell. Tanken är att jag ska ha det som klätterställning åt gurkor/ärtor/tomater. Potatislandet får KANSKE stanna kvar (med vissa modifikationer) när jag sen bygger ut och tanken är då att det ska bli ett hyfsat stort jordgubbsland.

20150606_083042

Här har vi odlingsbädd nummer ett och den innehåller; sommarmorot, rödlök, två sorters sallad och schalottenlök.

IMG_20150530_130131

Och här är då köksdelen i min lilla stuga. Och numer mitt huvudbry… Tomaterna är inte lyckliga alls! De växte som bara den, men nu är de så himla taniga och hängiga (på bilden är de dock omskolade och därför ännu mer olyckliga). Jag hoppas att de mår bättre när de sen får flytta ut. Samma sak med paprikan och chilin där längst bort på diskbänken. Plantorna ser friska och gröna ut – men de är så små! Jag har experimenterat lite genom att låta två av paprikaplantorna flytta till likadana hinkar som de flesta av tomaterna står i, så nu håller jag tummarna att de sätter igång med att växa. Håller dessutom på att fixa olika sorters gödsel (nässelvatten, äggskal, kaffesump, gräsklipp och liknande) som jag ska testa på de olika plantorna sen.

Så, det var lite om mina odlingsplaner för tillfället. Uppdaterar mer om det så snart det händer något mer! 😀

 

One thought to “Trädgårdstomten”

  1. Du är duktig som orkar både jobba,och fixa med landen.:D och sen även hjälpa mig,tack för allt. <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*